Talpmasszázs (reflexológia)

Az akupresszúrának és az akupunktúrának közös az eredete és a története. Mindkettő a kínai gyógymasszázs és a kínai orvoslás részeként fejlődött ki.

A reflexológia (akupresszúrás talpmasszázs) több ezer éves múltra tekint vissza, ie. 5000 körül már alkalmazták Kínában, ahol az egészségmasszázs ősi terápiája a mindennapi gyógyítás eszköze volt.
Az idők folyamán más kultúrákban is elterjedt ez a gyógymód. Fellelhető például Európában a rómaiaknál, Amerikában az északi országrészen valamint az indián törzseknél és az inkáknál.

A megfelelően kiválasztott akupresszúrás pontok ingerterápiája harmonizáló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, segíti a vér- és nyirokkeringést, így elősegíti a salakanyagok kiválasztását és aktiválja a méregtelenítő folyamatokat. Erősíti a szervezet immunválaszait és szabályozza a belső elválasztású mirigyek működését.
Endorfin felszabadulást idéz elő, amely csökkenti a fájdalmat és az idegi feszültségeket, valamint oldja az izomfeszüléseket, csökkenti a stressz negatív hatásait, lazít, nyugtat.

Az akupresszúrás pontok különféle elváltozásai például bőrkeményedés, nyomásérzékenység, kisebb lerakódások diagnosztikus értékűek az alkalmazott testrészen.

A reflexterápia szelíd de hatékony módszer, bármely életkorban végezhető. Átmeneti mellékhatások a kezelés alkalmával vagy azt követően felléphetnek, melyek a szervezetnek a gyógyító ingerre adott válaszát jelentik. Ezek az öntisztulás, a méregtelenítés természetes folyamatai, az immunrendszer fokozottabb működésének jelei, pl. hasmenés, bőrpír, kis hőemelkedés, az ürítő szervek fokozottabb működése miatt a vizelet megváltozik, fokozottabb izzadás, orrfolyás.
Bármelyik tünet jelentkezése teljesen természetes velejárója lehet az akupresszúrás talpmasszázsnak, maguktól elmúlnak. Ajánlott közvetlenül masszázs után fél liter vizet elfogyasztani és a következő napokban odafigyelni a fokozott vízfogyasztásra.