Kismama tape

A mozgásszervi panaszok nagy része elkerülhető a várandósság alatt. 
A teher növekedésével gyakori panasz a hátfájás, mert az izmokra nagymértékű túlterhelés hárul. Tudnunk kell, hogy az itt kialakuló fájdalmak egy részét már a terhesség előtti helytelen szokások, rossz testtartás is okozza.

Ha a terhesség előtt és alatt ügyelsz a helyes testtartásra, a helyes ülésre, a térdek hajlítására súly emelése során (hogy csökkentsd a magasságot előrehajlás helyett), vagy a várandósság után egyenes háttal, guggolva emeled fel a babát és nem csípőre ültetve hordozod, hanem magadhoz szorítva, ha szoptatás közben használsz derékpárnát, tehermentesíthető a gerinc.

A DERÉK és a HAS megtámasztása és lazítása nagymértékben javíthat a közérzeten. 
A megnövekedő súly miatt a kismama súlypontja előre tolódik, így a lumbális gerincszakaszt fokozott terhelés éri. A derék Kinesiology tape-el való megtámasztása, lazítása mellett tehát érdemes a hasat is megtámasztani.

A szülő nők egy részénél előfordul az EGYENES HASIZMOK szétválása, ami nem csupán esztétikai probléma, az elváltozás kezelésének hiánya gerincproblémák, deréktáji fájdalom vagy nőgyógyászati betegségek kialakulásához is vezethetnek. A terhesség során a magzat növekedésével tágul a hasfal, ezzel párhuzamosan megnyúlik és két oldalra tolódik a has középső részén futó egyenes hasizom. Előfordul túlsúly vagy nehéz tárgyak emelése, helytelen testtartás vagy gyenge kötőszöveti felépítés miatt - szétnyílnak és szétválnak ezek a rostok. Tape-el segíthetjük ezeknek a szöveteknek a védelmét vagy az egyenes hasizom szétválásakor rehabilitációját.

A REKESZIZOM tehermentesítésével is hozzájárulhatunk a várandósság alatti kellemesebb közérzethez. Amikor a méh nekinyomódik a rekeszizomnak és a tüdőnek, megnehezítve a légzőizmok működését, kellemetlen érzést okozhat a kismamának. Ez általában a baba lejjebb szállásával enyhül vagy elmúlik. Jellemzően a 28-36. hét közötti időszakban a legkellemetlenebb. Ez a ragasztás a mellkas felszabadítását hozza.

ÖDÉMA a várandósság ideje alatt. 
A szervezet több folyadékot tart vissza és a méh tágulásával a kismedencében nő a nyomás, így csökken a vér visszaáramlása a szívbe. Ez azzal jár, hogy a vénákban megnő a nyomás és folyadékot enged ki a környező szövetekbe, ami duzzadást okoz a végtagokban. A láb magasabbra emelésével, sok folyadék fogyasztásával, napi sétával, egészséges táplálkozással, kényelmes cipő hordásával és a szoros zokni kerülésével sokat javíthatunk vagy elkerülhetjük az ödéma kialakulását. 
A Kinesio tape a bőr megemelésével csökkenti a nyirokerekre nehezedő nyomást, így javítja a nyirokkeringés hatékonyságát.

A MELL eldugulása, emlőgyulladás. 
Előfordul, hogy a szülést követően a tejcsatornák eltömődnek. Ennek a leggyakoribb kiváltó oka, hogy a csatorna nem ürül ki teljes mértékben. Az eltömődött tejcsatorna másik oka a kihagyott vagy lerövidült szoptatás, illetve a mell leszorítása, elszorítása, vagy a baba rosszul kapja be a mellet, vagy rossz helyzetben szopik. Az első tünetek általában fájdalmas vagy érzékeny pontok, csomók. Ezeken a területeken és az emögötti részeken megnő a nyomás, ami a környező szövetek gyulladásához vezet. Ekkor beszélünk mellgyulladásról. Előfordulhat láz, fáradtság vagy végtagfájdalom.
Javíthatunk a problémán a mell melegen tartásával, masszírozásával, gyakori szoptatással (a gyulladt mellből is) és sok pihenéssel. Ha mindkét mell begyullad és súlyosbodnak a tünetek, azonnal orvoshoz kell fordulni mert fennállhat a fertőzés veszélye! 
A nyirok technikával felragasztott tape csökkenti a fájdalmat és a bőr valamint a bőr alatti kötőszövet emelésével tehermentesíti a területet, javítja a nyirokkeringést, elősegíti a gyulladás következtében felhalmozódott salakanyagok eltávozását.

A STRIÁK kezelése. 
A feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok a bőrön, amelyek idővel gyöngyházfehér színűvé fakulnak. Jellemzően a nagymértékű hízás és fogyás után jelentkeznek. Ilyenkor a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni mint a bőr felső rétege, így megreped. 
A striák kialakulásának megelőzése, a súlygyarapodás kordában tartása, a bőr rugalmasságát fokozó készítmények használata, sok folyadék fogyasztása és esetlegesen már a harmadik hónaptól a has megtámasztása. Kineziológiai tapasz használata. A már kialakult striák esetében a kineziológiai tapasz a bőr és a bőr alatti szövetek emelésével javítja a terület vér- és nyirokkeringést segítve a striák csökkenésében.